Nej tak madlister på basis af indhold af lektiner
Der er mange forskellige teorier om, hvad der er sundt at spise, og hvad der er usundt. En lidet kendt teori om, at lektiner er skadelige, virker interessant, og måske kan du få glæde af nogle af informationerne.
Kilde til info om lektiner på denne side er en bog af Marie Louise Theill. Bogen blev censureret ved udgivelsen. Hør forfatteren tale om det her (video set over 10.000 gange):
Ja tak madliste
Meltyper
- Hirsemel
- Sorghummel
- Kokosfibermel
- Chufamel/tigernut
- Mandelmel - oxalat: Højt indhold
- Hasselnøddemel - oxalat: Højt indhold
- Kastanjemel
- Sesammel oxalat: Højt indhold
- Kassavamel
- Bananmel (af grønne bananer)
- Sødkartoffelmel - oxalat: Højt indhold
- Arrowrod/tapiokastivelse/-mel
Ja tak Grøntsager og produkter fra kålfamilien
- Rød-/hvidkål
- Grønkål
- Rosenkål
- Blomkål
- Palmekål
- Savoykål
- Broccoli
- Kålrabi
- Pak choy
- Surkål
- Kimchi, uden chili
Ja tak Rodfrugter
- Pastinak
- Knoldselleri
- Frisk Gulerod og top - oxalat: level 4
- Kogt Gulerod og top - oxalat: level 2
- Rødbede - oxalat: højt indhold
- Peberrod
- Persillerod
- Jordskokker
Ja tak Salater og andet bladgrønt
- Romainesalat
- Radicchio
- Ruccola
- Andre røde og grønne salattyper
- Spinat - oxalat: Højt indhold
- Julesalat
- Cikorie
- Mælkebøtte
- Sennep
- Tang
- Alger
- Aloe vera
Ja tak Andre grøntsager
- Løg
- Hvidløg
- Porre
- Forårsløg
- Bladselleri
- Artiskokker
- Radiser
- Fennikel
- Asparges oxalat: Højt indhold
- Alle spiselige svampe
Ja tak Grøntsager og afgrøder i begrænset mængde
- Sødkartofler
- Yams
- Pastinak
- Knoldselleri
- Majroer
- Grøn mango
- Grøn papaja
- Kassava
- Baobabfrugt
- Parboiled ris
- Linser, kikærter og bønner kogt i trykkoger - ellers højt oxalat indhold
Ja tak Krydderurter
- Koriander
- Basilikum
- Persille
- Mynte
- Purløg
- Brøndkarse
- Karse
Ja tak Frugt (husk, spis kun i sæson)
- Avocado (kan spises hele året), oxalat: level 4
- Bær (alle typer)
- Kirsebær
- Pærer
- Æble
- Granatæble
- Kiwi
- Citron (hele året)
- Appelsin
- Grapefrugt - oxalat: level 4
- Nektariner
- Passionsfrugt
- Fersken
- Blommer
- Abrikos
- Vindruer
- tørrede figner - oxalat: level 4
- Dadler - oxalat: level 4
- Svesker
- Grønne bananer
- Oliven
Ja tak Nødder og kerner - oxalat: Højt indhold
(Helst uden den mørke hinde, ellers i små mængder)
- Macadamia
- Valnød
- Mandler - oxalat: Højt indhold
- Hasselnød - oxalat: Højt indhold
- Pistacie
- Pecan
- Kastanje
- Pinjekerner
- Paranødder
- Kokos
- Kokosmælk, uden sukker
- Hørfrø
- Sesamfrø af alle slags (de sorte er meget sunde) oxalat: Højt indhold
- Hampefrø
- Hampeproteinpulver/hampemel
- Loppefrøskaller/HUSK
- Birkes
Ja tak Nudeltyper
- Shirataki-nudler
- Nudler lavet af fx strimlet ren gulerod, sødkartoffel rødbede eller kålrabi
Ja tak Mælkeprodukter
75% af danske køer er af Holstein-racen. Mejeriprodukter fra køer af Holstein-racen bør undgås. Holstein-køernes protein er lektinagtigt. Det er svært at fordøje og skaber inflammation. De fleste danske køers protein er af typen A1, også kaldet kasein, som er svært at fordøje og skaber inflammation. Protein fra køerne i Schweiz, Italien og det meste af Frankrig er oftest af racen Guernsey og deres protein A2 ligner IKKE et lektin, og er derfor OK.
Thiese Mejeri lavede nov. 2016 en mælk baseret på A2, som Thiese kalder urmælk, som jeg i skrivende stund bruger til min havregrød, og den virker ok. Den er produceret af Jersey-køer. Når både far og mor er A2, kaldes det A2A2, og dette udtryk bruger Thise også.
- Parmesan
- Klaret smør/ghee
- Alle former for gede-/fåremælksprodukter
- Kokosyoghurt
- Græsk yoghurt
- Oste fra Sydeuropa, i begrænset mængde
- mælkeprodukter fra A2-køer/Guernsey-køer/urmælk fra Thise mejeri
Ja tak Fisk
- Alle typer hvide fisk
- Tun, maks. 1 gang om måneden (pga. tungmetaller)
- Laks, som tun (helst vildfanget og ikke som opdræt)
- Rejer
- Muslinger
- Østers
- Øvrige skaldyr
- Blæksprutter (ikke indbagte)
- Sardiner
- Sild
- Ansjoser
Ja tak Fjerkræ
- Kylling
- Kalkun
- Struds
- And
- Gås
- Due
- Vagtel
Ja tak Kød
(Alt kød bør være økologisk eller i hvert fald fodret med græs)
- Okse
- Lam
- Vildsvin
- Elg
- Bison
Ja tak Olier
- Olivenolie
- Kokosolie
- Macadamiaolie
- MCT-olie
- Avocadoolie
- Valnøddeolie
- Sesamolie
- Torskelevertranolie
- Algeolie
- Omega 3-fiskeolie
- Rapsolie, i små mængder
Ja tak Vineddike m.m.
- Alle slags uden sukker (helst økologisk)
- Miso, i små mængder (økologisk) oxalat: Højt indhold
- Fermenteret tamari-soja, i meget små mængder (økologisk)
- Sennep
Ja tak Krydderier
Alle slags, undtaget chili (selvom cayennepeber og paprika er medlemmer af natskyggefamilien, kan du godt spise dem, idet lektinerne sidder i kernerne og skallen, og de er fjernet i krydderiudgaven)
Ja tak Sødemidler
- Stevia
- Sukrin
- Yaconsirup
- Ahornsirup, i små mængder
- Kokossukker, i små mængder
- Honning, i små mængder
Ja tak Chokolade
- Chokolade over 70 % (gerne økologisk og raw/rå) - Oxalat: høj
Ja tak Te og kaffe
- Grøn te
- Hvid te
- Urtete
- Kaffe (helst økologisk og kun 1-2 kopper dagligt)
Ja tak Alkohol
- Champagne
- Mousserende vin
- Rød og hvidvin
I begrænset mængde (helst økologisk, da konventionel vin dyrkes med mange pesticider)
Nej tak-madliste
vitalzone.dk v/ Marie Louise Theill, marielouise@vitalzone.dk, tlf. 50 58 60 22
Nej tak Korn, kerner og meltyper
- Hvede - hvedeklik - oxalat: Højt indhold
- Byg
- Malt
- Havre
- Enkorn
- Kamut
- Spelt
- Quinoa - oxalat: Højt indhold
- Quinotto
- Rug
- Bulgur - oxalat: Højt indhold
- Boghvedegryn - oxalat: Højt indhold
- Ris af alle slags (undtaget ris kogt i trykkoger og parboiled ris)
- Majs (alle typer af majsprodukter: stivelse, sirup m.m.)
- Hvedegræs
- Byggræs
- Amarant
Nej tak Fabriksfremstillet mad
- Pasta
- Brød
- Chips
- Tortillas af hvede og majs
- Kiks
- Kager
- Morgenmadsprodukter med korn og kerner
- Al øvrig fabriksfremstillet mad fx færdigretter
Nej tak Grøntsager fra ærte-bønnefamilien
- Ærter
- Grønne bønner - oxalat: Højt indhold
- Bønner, i alle farver og sorter - oxalat: Højt indhold
- Linser, i alle farver
- Kikærter - oxalat: Højt indhold
- (kikærter, bønner og linser kan du prøve at spise lidt af igen i fase 3 – men kun hvis de er trykkogte)
- Soja - oxalat: Højt indhold
- Tofu - oxalat: Højt indhold
- Edamamebønner
- Ærtespirer
- Bønnespirer
Nej tak Grøntsager fra natskyggefamilien
(Alle i denne kategori kan spises i fase 3, men uden skind og kerner, og helst også trykkogte)
- Kartofler
- Squash
- Aubergine
- Agurk
- Græskar
- Melon
- Tomat
- Peberfrugter, alle slags
- Chili (hvis du ikke tåler trykkogt chili i fase 3, så erstat det med cayennepeber)
- Gojibær
Nej tak Nødder, kerner og frø
- Peanuts - oxalat: Højt indhold
- Cashewnødder - oxalat: Højt indhold
- Græskarkerner
- Solsikkekerner
- Chiafrø
Nej tak Mælkeprodukter
- Undgå alle konventionelle mælkeprodukter og spis kun dem på Ja tak-listen
Nej tak Olier m.m.
- Vindruekerneolie
- Majsolie
- Peanutolie
- Bomuldsolie
- Solsikkeolie
- Raps (dog ok i meget små mængder og økologisk)
- Delvist hærdet vegetabilsk olie og alle transfedtsyrer
- Alle smørblandingsprodukter og margarinetyper, faste såvel som flydende
- Sojasauce (undtaget glutenfri fermenteret soja, fx tamari, der kan indtages i små mængder)
Nej tak Sødemidler
- Raffineret sukker og rørsukker
- Agavesirup
- Splenda
- Nutrasweet/aspartam
- Sakkarin
- Maltodextrin
- Kunstige sødemidler generelt
Kilde til info om lektiner: vitalzone.dk v/ Marie Louise Theill, marielouise@vitalzone.dk
Copyright © 2024 by Michael Maardt. Du er på forebyg-nyresten.dk • Kontakt