Mere end 80 fødevarers indhold af oxalat
5.000 årlige indlæggelser i Danmark pga nyresten!
Facebook-gruppen 'Nyrestenspatient' er tilsyneladende lavet af 'systemet', som ønsker at fastholde 'Nyrestenspatienter' i denne offerrolle. Der er som bekendt ingen penge i raske mennesker. Pr juni 2025 godkendes mine opslag med link til denne hjemmeside ikke længere
Jeg gentager lige fra forsiden, fordi så mange kommer til denne side
- Den klart vigtigste anbefaling: Drik rigeligt med vand, jo renere, desto bedre. De fleste anbefalinger siger 2-2,5 liter vand dagligt. En læge på uroligisk afd. siger 2,5-3 liter! En voksens daglige urin skal gerne være lysegul og ligge mellem 0,8 liter og 2 liter. Folk med nyresten skal gerne tisse 2 liter dagligt! Jeg holder øje med min urin.
- Fødevarer med MIDDEL eller HØJT indhold af oxalat
Spinat, rabarber, kakao (mørk chokolade), persille, hasselnødder, pinjekerner, rødbede, sølvbede, bladbede, mandler, bønner, sojabønner, sort og grøn te, kartofler, boghvede, couscous, bulgur, tofu, peanuts, peanutbutter, valnødder, grønne bønner, miso, misosuppe, sojadrik (sojamælk), tahin (sesamfrø), figner
Fødevarer med LAVT indhold af oxalat
søde kartofler, asparges, broccoli, blomkål, champignon, rucola, iceberg, romainesalat, løg, squash, agurk, svampe, radiser, majroer, koriander, honning, vanilje, kokosnød, æbler, kirsebær, tranebær, meloner, ferskner, blommer, rugbrød, kikærter, linser. Alle typer salat indeholder meget lave mængder af oxalater eller slet ingen. Banan, melon i sommermånederne.
- Fødevarer UDEN oxalat
Kød, æg, kylling, mælkeprodukter, mejeriprodukter, ost, youghurt, fisk
- Det følgende var chokerende nyt for mig: Hvis du endelig vil spise oxalatrige fødevarer, så spis eller drik calcium SAMTIDIGT under et måltid. Dette bevirker, at oxalatet og calcium fra fødevarerne er tilbøjelige til at binde sig til hinanden i maven og tarmene, FØR de kommer ind i nyrerne.
Går oxalat og calcium ind i nyren enkeltvis og binder sig sammen her, vil der måske blive skabt en nyresten. Hvis de binder sig i tarmen, dvs FØR de kommer ind i nyren, bliver de udskilt gennem tarmen.
- Magnesium og citronsyre
Magnesium og citronsyre hjælper tarmene med at optage oxalat. Magnesium findes fx i fuldkornsprodukter. Citronsyre findes i citrusfrugter (appelsin, citron osv).
Nedenstående tabel er VEJLEDENDE:
Tallene er hentet fra oxalatecontent.com - * = mange er enige om værdien
Sortérbar Tabel - klik Navn, mg eller Niveau
mg værdien angiver oxalatindhold i 100g
| Navn |
mg |
Niveau |
| Søde Kartofler |
48 |
Lav |
| Kartofler |
27 |
Lav |
| Persille, rå |
156 |
Høj |
| Purløg, rå |
25 |
Lav |
| Spinat, rå * |
970 |
Høj |
| Rabarber* |
800 |
Høj |
| Rødbeder* |
67 |
Høj |
| Kakao* |
623 |
Høj |
| Hvide bønner |
550 |
Høj |
| Cashewnødder* |
265 |
Høj |
| Mandler* |
300 |
Høj |
| Sojabønner |
224 |
Høj |
| Gulerod |
41 |
Lav |
| Rosenkål |
13 |
Lav |
| Hvidløg |
6 |
Lav |
| Salat |
16 |
Lav |
| Tofu |
6 |
Lav |
| Sød kartoffel |
50 |
Lav |
| Hasselnødder* |
200 |
Høj |
| Pinjekerner |
180 |
Høj |
| Broccoli |
20 |
Lav |
| Selleri |
27 |
Lav |
| Blomkål |
5 |
Lav |
| Peanuts |
80 |
Høj |
| Asparges |
2 |
Lav |
| Chokolade (mørk) |
117 |
Høj |
| Porre |
33 |
Lav |
| Valnødder* |
74 |
Høj |
| Hvede |
70 |
Høj |
| Majs |
13 |
Lav |
| Rug |
32 |
Lav |
| Tomat |
5 |
Lav |
| Ærter |
7 |
Lav |
| Kartoffel |
27 |
Lav |
| Løg |
5 |
Lav |
| Pastinak |
40 |
Lav |
| Brune ris |
12 |
Lav |
| Agurk |
4 |
Lav |
| Grønkål |
20 |
Lav |
| Blåbær |
3 |
Lav |
| Jordbær |
31 |
Lav |
| Majs |
13 |
Lav |
| Boghvede |
133 |
Høj |
| Linser, kogte |
13 |
Lav |
| Lima bønner, store, kogte |
8 |
Lav |
| Ærter, grønne, flækkede, kogte |
6 |
Lav |
| Kinakål |
6 |
Lav |
| Papaya rå |
5 |
Lav |
| Ærter, gule, flækkede, kogte |
5 |
Lav |
| Kikærter |
14 |
Lav |
| Abrikoser, rå |
35 |
Lav |
| Abrikoser, tørrede |
90 |
Høj |
| Fisk |
0 |
Nul |
| Youghurt |
0 |
Nul |
| Ost |
0 |
Nul |
| Mælkeprodukter |
0 |
Nul |
| Kylling |
0 |
Nul |
| Æg |
0 |
Nul |
| Kød |
0 |
Nul |
| Champignon |
1 |
Lav |
| Peanutbutter |
71 |
Høj |
| Peanuts |
76 |
Høj |
| Sennep |
6 |
Lav |
| Bulgur |
59 |
Høj |
| Couscous |
56 |
Høj |
| Sesamfrø |
380 |
Høj |
| Tahin |
380 |
Høj |
| Miso |
10 |
Lav |
| Sojamælk |
4 |
Lav |
| Rucola |
10 |
Lav |
| Figner |
20-50 |
Middel |
| squash |
1 |
Lav |
| Svampe |
1 |
Lav |
| Majroe |
2 |
Lav |
| Radiser |
0 |
Nul |
| Melon |
0 |
Nul |
| Banan |
20 |
Lav |
| Kokosnød |
7 |
Lav |
| Koriander |
18 |
Lav |
| Kål |
4 |
Lav |
| Rødkål |
4 |
Lav |
| Hvidkål |
4 |
Lav |
| rugbrød |
32 |
Lav |
| Boghvede, kogt |
130 |
Høj |
| Hirse |
30 |
Lav |
| Havre, tør |
25 |
Lav |
| Pumpernickel brød |
60 |
Middel |
| Brombær, friske |
50 |
Middel |
| Kiwifrugt, friske |
40 |
Middel |
| Rosiner |
4 |
Lav |
Copyright © 2024 by Michael Maardt. Du er på forebyg-nyresten.dk • Kontakt